Słodka i pyszna – czekolada.
Któż jej nie kocha? Ta pochodząca z ameryki łacińskiej niewielka prostokątna tabliczka wytwarzana z miazgi lub tłuszczu kakaowego znajduje od lat wielu zwolenników na całym świecie. Znana jako idealny poprawiacz nastroju coraz częściej wykorzystywana jest w różnorakich przepisach kulinarnych. Biała, mleczna czy gorzka – bez wątpienia jest wyjątkowym składnikiem, który stanowi bazę wielu pysznych deserów. Brownie, torty, muffiny czy tarty – ciasto czekoladowe może mieć wiele odsłon, z których każda zachwyci nawet najbardziej wykwintnych smakoszy. Coraz bardziej popularne są także nowoczesne odsłony klasycznych deserów. Ciasta wykonane z fasoli czy z dodatkiem aromatycznych przypraw już nikogo nie dziwią i coraz częściej pojawiają się nie tylko w przepiśnikach Pań domu, ale także na polskich stołach. Stanowią one idealną propozycję zarówno na co dzień, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, jak i od święta, gdy chcemy zaserwować coś wyjątkowego naszym gościom.
Czy z wykonaniem ciasta czekoladowego poradzi sobie każdy?
Choć wydawać by się mogło, że desery na bazie czekolady zarezerwowane są dla mistrzów cukiernictwa – nic bardziej mylnego! Z przygotowaniem małego „co nie co” o smaku czekolady poradzi sobie absolutnie każdy. W sieci bowiem aż roi się od propozycji i przepisów – od łatwych i szybkich, składających się z kilku składników babeczek czy tart, po wymagające nieco więcej czasu i odrobiny umiejętności – torty zdobione kremem lub świeżymi owocami.
Gdzie zatem szukać inspiracji, pomysłów i co najważniejsze – sprawdzonych przepisów na ciasto czekoladowe ? Pod dostępnym linkiem istna rozpusta dla miłośników czekolady i chodzące kompendium wiedzy dla laików, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Przejrzyste opisy opatrzone listą składników oraz pięknymi fotografiami na pewno pomogą w przygotowaniu prawdziwych cukierniczych dzieł sztuki.