Produkowane dziś kuchenki gazowe i piekarniki są w rzeczywistości bardzo bezpieczne.
Dzieje się tak, ponieważ w przeciwieństwie starych modeli, w których większość kuchenek gazowych i piekarników cały czas palił się płomień. Dzisiejsze piece gazowe polegają na zaworze bezpieczeństwa piekarnika, który nie pozwala na przepływ gazu do palnika, chyba że zapalnik świeci na czerwono, wytwarzając wystarczającą ilość ciepła. Głównymi elementami systemu pieca gazowego są zawór bezpieczeństwa, zespół palnika, zapalnik i elementy sterowania.
Sterownikiem może być termostat, do którego wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni, lub sterowanie elektroniczne. Palnik to po prostu aluminiowa rura, która została obrobiona i wywiercona z precyzyjnymi wylotami rozmieszczonymi wzdłuż całej rury, aby umożliwić spalanie płomienia z jednego końca palnika, czasami z przodu i z drugiej strony.
W większości przypadków zespół palnika ma wspornik zamocowany w miejscu mocowania zapalnika. Utrzymuje to odpowiednią odległość między zapalnikiem a zespołem palnika, aby zapewnić właściwy zapłon gazu. Zapalniki używane obecnie w piecach gazowych muszą być odporne na bardzo wysokie temperatury.
Są wykonane z węglika krzemu, dzięki czemu są w stanie wytrzymać intensywne ciepło. Zawory bezpieczeństwa piekarników stosowane w dzisiejszych nowoczesnych piekarnikach gazowych są zaprojektowane tak, aby zapobiegać przedostawaniu się gazu do zespołu palnika w przypadku, gdy zapalnik nie jest wystarczająco gorący, aby zapalić gaz lub jeśli nie ma prądu. Wewnątrz zaworu bezpieczeństwa piekarnika znajduje się pasek zwany bimetalem, który nieogrzany wymusza zamknięcie zaworu gazowego. W każdej profesjonalnej kuchni znajdziemy piece wsadowe elektryczne, mogą oczywiście posiadać różną wielkość w zależności od potrzeb. Mogą służyć do zabudowy, lub też być integralnymi urządzeniami. Nowoczesne piece dają dużo możliwości dzięki możliwości zaprogramowania różnych temperatur, można bezobsługowo przygotowywać różne dania. Obecnie piece mogą być wyposażone w systemy łączności bezprzewodowej. Dzięki temu za pomocą telefonu komórkowego można sprawdzać temperaturę w piecu i cały proces obróbki termicznej.